انواع آکنه
5

آکنه نوعی بیماری پوستی است و هنگامی رخ می‌دهد که فولیکول‌های موی شما با چربی و سلول‌های مرده پوست پر شود. این کار سبب ایجاد جوش‌های سرسیاه، جوش‌های سرسفید یا جوش می‌شود. اگرچه آکنه در همه سنین دیده می‌شود، اما بیشتر در بین جوانان شایع است.درمان‌های موثر برای آکنه در دسترس است؛ اما آکنه می‌تواند ماندگار باشد. جوش‌ها و برجستگی‌ها به آرامی بهبود می‌یابند و هنگامی که این ضایعه در فرد شروع به بهبود می‌کند، دیگر آکنه‌ها سر درمی‌آورند.بسته به شدت آن، آکنه می‌تواند باعث پریشانی عاطفی و ایجاد زخم در پوست شود. هرچه زودتر درمان را شروع کنید، خطر ابتلا به چنین مشکلاتی کاهش می‌یابد.

چگونه آکنه ایجاد می‌شود؟

ایجاد آکنه یک فرایند گسترده است که در سطح سلولی آغاز می‌شود. غدد چربی در پوست به صورت طبیعی چربی که به سبوم معروف است و باعث نرم شدن پوست می‌شود تولید می‌کنند. غدد چربی در افراد مبتلا به آکنه بیش‌فعال بوده و چربی زیادی تولید می‌کند که باعث انسداد منافذ پوست می‌شود. آکنه رمانی ایجاد می‌شد که فولیکول مو به وسیله چربی یا سلول‌های مرده پوستی پوشانده می‌شود. اگر منافذ بسته شده، به وسیله باکتری‌ها عفونی شوند، التهاب و تورم به وجود می‌آید.

انواع آکنه غیرالتهابی:

جوش‌های سرسفید و سرسیاه از انواع آکنه‌های غیرالتهابی هستند. این جوش‌ها از ملایم‌ترین انواع آکنه به حساب می‌آیند. آکنه‌های غیرالتهابی معمولا باعث ورم پوست نشده و دردناک نیستند.

جوش‌های سرسفید: اصطلاح پزشکی برای جوش‌های سرسفید، جوش‌های سرسیاه سربسته است. این جوش‌ها، لکه‌ها یا برآمدگی‌های کوچک، سفید و گوشتی هستند که معمولا از یک مرکز سفید و دایره‌ای شکل که اطراف آن را هاله‌ای قرمز رنگ فراگرفته تشکیل شده‌اند. در برخی موارد یک تار مو کوچک از مرکز سفید رنگ جوش بیرون می‌زند. گاهی نیز ممکن است مو از هاله قرمز رنگ بروید. پوست در اطراف جوش‌های سرسفید به ویژه زمانی که جوش بزرگ است و رشد کرده به نظر سفت و چروکیده می‌آید. جوش‌های سرسفید عموما باعث التهاب نمی‌شود.

جوش‌های سرسیاه: جوش‌های سرسیاه که سر باز هستند، لکه‌های کوچک، سیاه یا تیره‌ای هستند که به شکل برآمدگی‌هایی رشد کرده به نظر می‌آیند. پوست اطراف جوش‌های سرسیاه معمولا طبیعی به نظر می‌رسد در حالی که مرکز جوش تیره‌تر از نواحی اطراف آن است. این رنگ تیره‌تر ناشی از تجمع چرک نیست. جوش‌های سرسیاه همان جوش‌های سرسفیدی هستند که بازتر و گسترده‌تر شده‌اند. هنگامی که محتویات جوش‌های سرسفید در معرض هوا قرار می‌گیرند، تیره‌تر می‌شوند.

انواع آکنه‌های التهابی:

انواع آکنه‌های التهابی عبارتند از سفت دانه‌ها (پاپول‌ها)، جوش‌های چرکی، گرهک‌ها (ندول‌ها) و کیست‌ها. آکنه‌های التهابی از آکنه‌های غیرالتهابی شدیدتر بوده و احتمال بیشتری برای ایجاد عوارضی همچون جای جوش و چاله دارند. ضایعه‌های پوستی که التهاب، قرمزی، ورم و گرمی روی پوست ایجاد می‌کنند می‌توانند منجر به آکنه‌های پوست شوند.

سفت دانه‌ها (پاپول): سفت دانه‌ها برآمدگی‌های زیرسطح پوست هستند. این نوع از آکنه‌ها سفت، شدید و صورتی رنگ بوده و پوست اطرافشان معمولا اندکی متورم و قرمزرنگ است. مرکز سفت دانه‌ها برخلاف جوش‌های سرسفید قابل مشاهده نبوده و منافذ آنها برخلاف جوش‌های سرسیاه گسترش نیافته است. سفت دانه‌ها زمانی ایجاد می‌شوند که جوش‌های سرسفید یا سرسیاه تحریک شوند که باعث آسیب به پوست اطراف جوش و التهاب می‌شود.

جوش‌های چرکی (جوشدانه): جوش‌های چرکی برآمدگی‌هایی بزرگتر هستند که مرکز دایره‌ای مشخصی دارند. مرکز جوش با چرک سفید یا زردرنگ پرشده و برآمدگی پایه‌ای صورتی یا قرمز رنگ دارد. چرک این نوع جوش‌ها را سلول‌های ایمنی و سلول‌های باکتری‌ها تشکیل می‌دهند. جوش‌های چرکی شبیه جوش‌های سرسفید بزرگتر و ملتهب‌تر به نظر می‌رسند.

انواع متوسط و شدید:

گرهک‌ها (ندول‌ها): گرهک‌ها توده‌های سخت، دردناک و ملتهبی هستند که در عمق پوست قرار گرفته‌اند. این نوع از آکنه شبیه سفت دانه‌های بزرگتر و عمیق‌تر که هیچ مرکز و نوکی ندارند به نظر می‌آیند. این ضایعه‌های پوستی هنگامی ایجاد می‌شوند که منافذ مسدود پوست باعث آسیب رساندن به بافت‌ها و سلول‌های در عمق زیرسطح پوست شوند. گرهک‌ از انواع شدید آکنه بوده و می‌توانند باعث عوارض پوستی همچون لکه‌های تیره یا جای زخم و جوش شوند.

کیست‌ها: کیست‌ها توده‌های بسیار بزرگ، نرم، دردناک، قرمز یا سفیدرنگی هستند که در عمق پوست قرار گرفته و از چرک پر شده‌اند. کیست‌ها در عمق بیشتری از پوست نسبت به گرهک‌ها قرار داشته و شدیدترین نوع آکنه‌های پوستی به حساب می‌آیند. کیست‌ها می‌توانند باعث عوارض پوستی از جمله جای زخم و جوش روی پوست شوند.

عوارض ترکاندن جوش:

انجام چنین کاری می تواند منجر به بروز عوارضی مانند موارد ذکر شده در زیر شود:

✔تشکیل نودول ها

✔تشکیل کیست

✔تشکیل اسکار (زخم)

✔تشکیل لک هاى تیره رنگ

✔تشکیل چاله و حفره هاى پوستى

 

چندین درمان خانگی و تغییر در شیوه زندگی می تواند باعث کاهش تشکیل اکثر جوش های غیر التهابی جزئی و خفیف شود:

 شستن صورت با آب ولرم و صابون براى دو بار در روز

شستن کل بدن هر ٢ روز یک بار

کاهش  استرس

رعایت یک رژیم سالم و متعادل غذایى

نوشیدن مایعات و جلوگیرى از کم آب شدن بدن

اجتناب از شستشوی بیش از حد صورت و یا تحریک کردن پوست

قرار نگرفتن در معرض خورشید تا حد امکان

استفاده از ضد آفتاب، در صورت بیرون رفتن از منزل

از ترکاندن و کندن آکنه ها به شدت خوددارى کنید.

روند‌های درمانی:

لیزرها و سایر درمان‌هایی که با پرتو نور انجام می‌شوند:

 این تجهیزات، باکتری‌های عامل آکنۀ پروپیونی باکتریوم آکنه  را کاهش می‌دهند.

لیزر (پی دی ال) لیزر پالسی رنگی، رنگ قرمز موجود در ضایعات کیستی پوست را مورد هدف‌ قرارمی‌دهد. رنگ قرمز، ناشی از التهاب است، که با رگ‌های خونی که غذا و اکسیژن را به کیست می‌رسانند، تقویت می‌شود. با انجام درمان توسط پی دی ال، پشتیبانی موردنیاز برای ادامۀ حیات کیست قطع شده و کیست ازبین می‌رود. کیست‌ها تمایل دارند بارها و هربار در همان نقاط عودکنند. هنگامیکه زیرساختی که آنها را پشتیبانی می‌کند دیگر در دسترس نباشد، کیست نمی‌تواند مجدداً عود نماید.

به طور متوسط، حدود ۴ دورۀ درمان در طی یک دورۀ ۴ ماهه (یک ‌بار در هر ماه) مورد نیاز است. با این‌حال، بسته به شرایط بیمار، دورۀ درمان در محدودۀ ۲ تا ۸ دوره می‌باشد.

ملا حضات در صورت داشتن جوش یا آکنه در صورت و بدن :

1- جوش‌های خود را فشار ندهید.این کار باعث تشدید آکنه و گسترش التهاب می‌گردد. فشار دادن جوش‌ها به ندرت لازم است ولی اگر لازم باشد که جوش‌های سر سفید و سر سیاه فشرده شوند باید این کار توسط متخصص پوست انجام شود.

2- صورت خود را روزی دو بار با آب ولرم و پاک کننده ملایم به آرامی بشویید. جوش صورت به دلیل بهداشت کم و نامناسب نیست.در واقع شستشوی شدید باعث تحریک پوست و تشدید آکنه می‌شود.

3- هنگام خرید مواد آرایشی پوست و مو دقت کنید که کومدون زا نباشد و لفظ ضد آفتاب روی آن حک شده باشد.که ماده آرایشی کاربردی باعث انسداد سوراخ‌ها و  تشدید آکنه نمی‌شود.

4- موی چرب یا لوازم ورزشی در تماس با پوست می‌تواند باعث تحریک پوست و تشدید آکنه شود. پس اگر موی شما چرب است هر روز آن را شستشو دهید و از تماس آن با پوست جلوگیری کنید. دقت کنید موادی به موهای خود می‌مالید چرب نباشد. پوشیدن لباس نخی زیر لباس‌های ورزشی از تماس با پوست جلوگیری می‌کند.

5- اجازه دهید اثرات داروها با گذر زمان ظاهر شود.از پزشک خود راجع به شروع اثر داروها و زمان حداکثر اثر دارو بپرسید. به طور معمول 8-6 هفته طول می‌کشد تا اثر داروها شروع شود. پس تا این زمان داروها را منظم مصرف کنید.

6- داروها را دقیقا طبق نظر پزشکتان مصرف کنید. مصرف بیش از حد داروها نه تنها باعث بهبود سریعتر نمی‌شود بلکه گاهی آکنه را بدتر می‌کند

7- از آفتاب دوری کنید. بر خلاف نظر عامه مردم آفتاب گرفتن  و تابش معمول آفتاب آکنه را بدتر می‌کند. به علاوه بعضی از داروهای آکنه، پوست را به تابش آفتاب و اشعه ماورای بنفش حساس می‌کند و می‌تواند موجب آفتاب سوختگی شود. پس مهم است که از وسایل محافظت از آفتاب (کلاه، ضد آفتاب و…) استفاده کنید. دقت کنید ضد آفتاب شما حتما باید فاقد چربی باشد.

پیج اینستاگرام کلینیک پوست و زیبایی نسخه را دنبال کنید.

برای مشاوره پوست و زیبایی با ما در ارتباط باشید

Call Now Button